Készpénzfizetési korlát

Készpénzfizetési korlát

Így értelmezi a NAV a készpénzfizetési korlátot

Másfélmillió forint fölött korlátozták a vállalkozásoknál a készpénzhasználatot. A részletes szabályokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részletes útmutatót is kiadott: érdemes átböngészni.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett vállalkozások 2013. január 1-jétől egy naptári hónapban, egy szerződés alapján legfeljebb 1,5 millió forintot fizethetnek ki készpénzben.

A helytelen jogszabály-értelmezésből adódó mulasztás rendkívül magas bírsággal szankcionálható. A mérték a másfélmillió forint fölötti rész 20 százaléka, amelyet a kifizetés teljesítőjének, s jogosultjának egyáltalán ki kell fizetni.

A másfélmilliós korlát az áfa értékével együtt értendő. Fontos továbbá tudni azt is, hogy ugyanazon felek között megkötött több szerződésből fakadóan ugyanazon pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó részére teljesített kifizetéseket egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni.

A szabályozás igén bonyolult, minden részletre érdemes körültekintően figyelni. Ezt segítendő a NAV részletes útmutatót adott ki, amely innen közvetlenül elérhető.

Posted in Uncategorized.